Onderzoek naar letsels platvissen – ook u kan bijdragen!

Platvissen zijn gevoelige dieren. Ze vertonen nogal wat letsels en andere aandoeningen, zoals huidaandoeningen, pigmentatiestoornissen en skeletafwijkingen. Om het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen grondiger en grootschaliger te kunnen voeren, hebben we jouw hulp nodig! Ben jij ook begaan met de gezondheid van onze platvissen? Wil je ook weten waarom platvissen ziek worden en huidzweren krijgen? We zoeken vissers (recreatief en professioneel) en zeewetenschappers die willen meehelpen om waardevolle gegevens in te zamelen via de website www.platvisziekten.be. En zo het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen verder helpen!

Boven links: schar met huidzweer (Maaike Vercauteren – UGent); rechts: tong met pigmentatiestoornis (Hans Hillewaert – ILVO); Onder links: schar met skeletafwijking (Hans Hillewaert – ILVO); rechts: pladijs met parasiet op darmen (Hans Hillewaert – ILVO).

Van de noordpool tot de zuidpool, platvissen kan je in alle zeeën terugvinden. Er bestaan meer dan 760 verschillende platvissoorten. In het Belgisch deel van de Noordzee vormen tong, schar en pladijs de belangrijkste commerciële soorten. Platvissen zijn gevoelige dieren. Ze vertonen nogal wat letsels en andere aandoeningen, o.a. huidaandoeningen, pigmentatiestoornissen en skeletafwijkingen.

De letsels vertellen iets over de algemene gezondheidstoestand van de zee waarin deze platvissen leven. Al sinds de jaren 80 verzamelen Vlaamse zeewetenschappers gegevens over de gezondheid van platvissen in het Belgische deel van de Noordzee.  Sinds 2015 gaan onderzoekers van de Universiteit Gent (Faculteit Diergeneeskunde) aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin specifiek op zoek naar het voorkomen van huidzweren. De wetenschappers voeren ook laboratoriumexperimenten uit waarmee ze alvast ontdekten dat huidzweren bij de schar vooral het gevolg zijn van een bacteriële infectie.

Om het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen nog grondiger en grootschaliger te kunnen voeren, hebben we jouw hulp nodig! Ben jij ook begaan met de gezondheid van onze platvissen? Wil je ook weten waarom platvissen ziek worden en/of huidzweren krijgen? Ben je een recreatieve of professionele visser, een zeewetenschapper of andere zeeliefhebber betrokken bij deze sector? Dan kan je mee helpen om waardevolle gegevens verzamelen en zo het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen verder helpen!

Meehelpen dat kan op twee manieren

  • Op de website www.platvisziekten.be kan je melden wanneer je een platvis met een aandoening gevangen hebt. Door deze losse meldingen en bijhorende foto’s door te sturen, kunnen we het aantal aandoeningen bij platvissen beter in kaart brengen.
    Voor wie? Voor iedereen die weleens een visje vangt; recreatief of professioneel; op welke manier dan ook; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.

Voor wie? Mensen die werken aan boord van een professioneel vissersvaartuig of een recreatieve visser; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.

Meer informatie op www.platvisziekten.be of contacteer het team via het e-mailadres platvis@ugent.be.