Visserij intensiteit vanaf de kustlijn

De visserij-inspanning (per type visserij-activiteit) langsheen onze kustlijn is van cruciaal belang teneinde de vangsten zoals geregistreerd in de logboeken op te schalen voor de ganse populatie aan recreatieve strandvissers (inclusief pier/staketsels). Voor elk van de onderscheiden perioden (toeristisch hoog- en laagseizoen, week versus weekend) wordt de gemiddelde visserij-intensiteit per dag bepaald op basis van de lucht- en strandobservatiedata, en vervolgens opgeschaald met het aantal potentiƫle visdagen binnen elk van deze periodes. Het aantal potentiƫle visdagen worden bepaald op basis van het nauwkeurig bijhouden van de meteogegevens (wind).

In 2019 werd 29.000 uren gehengeld vanaf een strekdam/pier en 27.000 uren gehengeld vanaf het strand. Kruiers staan in voor 12.700 visuren, de paardenvisserij voor 2.900 uren. Daarenboven wordt op individueel netniveau nog eens 2.100 dagen (of bijna 50.000 uren) gevist door passieve strandnetten.

Figuur: Het relatief belang van elk tijdslot (1 uur) ten opzichte van laagtij voor de verschillende strandvisserij-activiteiten (met uitzondering van passieve strandvisserij), op basis van 49 verloopanalyses.

Figuur: Het aantal visuren per vistechniek per dag over de verschillende seizoenale strata. Het hoogseizoen heeft betrekking op de periode van 1 juni tot 30 september. Bij passieve strandvisserij wordt bij een observatie standaard uitgegaan van een visactiviteit van 24 uur.