Identificatienummer
Bovenaan elk logboekformulier noteert u steeds duidelijk uw persoonlijk identificatienummer dat u van ons hebt ontvangen (2 cijfers en 2 letters).
Datum
Noteer de datum waarop de vistrip heeft plaatsgevonden steeds op de volgende wijze: “DAG/MAAND/JAAR”.
Vistechniek
Per vistrip kan slechts één vistechniek worden aangevinkt. In het geval van de hengelactiviteiten dient te worden gespecifieerd of er wordt gevist met kunstaas, levend aas of beiden. Boothengelaars dienen bijkomend te vermelden of de doelsoorten van de vistrip kabeljauw/zeebaars of andere soorten betreffen. Dit staat los van het feit of er daadwerkelijk kabeljauw of zeebaars wordt gevangen, maar heeft enkel betrekking op het vooropgestelde doel van de vistrip.
Bij de beoefening van passieve strandvisserij dient te worden gespecifieerd op welk type strandvisserij het logboekformulier betrekking heeft (vb. platte netten, kartenetten, fuiknetten, longlines, etc.). Verder dient een passieve strandvisser ook melding te maken van het aantal netten dat werd uitgelegd.
Vislocatie
Per vistrip geeft u aan waar deze visactiviteit zich afspeelt.
Duur visactiviteit
De duur van de visactiviteit komt overeen met de ‘werkelijke vistijd’. Dat wil zeggen dat voor vaartuigen de transit/verplaatsing naar een vislocatie of tussen twee vislocaties niet in rekening wordt gebracht. Ook de voorbereiding (opzetten materiaal) of vangstverwerking ter plaatse (vb. zeven garnalen na het kruien) dient buiten beschouwing te worden gelaten. Voor passieve strandvisserij betreft de vistijd de periode tussen twee opeenvolgende netcontroles (ongeveer 12 uur), bijgevolg geldt voor dit type visserij dat meestal 2 vistrips per dag zullen plaatsvinden waarvoor telkens een afzonderlijk logboekformulier dient te worden ingevuld.
Vangsten
U dient enkel uw persoonlijke vangsten te noteren en niet de vangsten van uw collega-vissers! In het geval van de garnaalvisserij vanaf recreatieve sleepnetvaartuigen dient de totale vangst (en bijvangsten) gedeeld te worden door het aantal personen aan boord zodat u enkel uw aandeel invult op de fiche (vb. 2 personen aan boord en een vangst van 20 kg garnaal en een bijvangst van 2 tongen (gehouden) maakt dat u op uw formulier melding maakt van 10 kg garnaal en 1 gehouden tong). Na een vistrip waarop niets werd gevangen dient het logboekformulier ook te worden ingevuld, dit zijn de zogenaamde ‘zero catches’.
Kabeljauw en zeebaars
Voor beide soorten dient voor elk gevangen individu de lengte genoteerd te worden en dient melding gemaakt te worden of het specimen werd teruggegooid dan wel aan boord werd gehouden.
Overige soorten (met uitzondering van garnaal)
Voor de overige soorten (met uitzondering van garnaal) dient per soort het aantal gehouden stuks en het totaal gewicht (kg) genoteerd te worden. Van de teruggegooide individuen dienen enkel het aantal stuks boven- en ondermaatse vissen genoteerd te worden. Indien u een soort hebt gevangen die niet werd opgelijst kunt u deze soortnaam en bijhorende vangstgegevens noteren onder ‘andere’.
Garnaal
Voor de garnalenvangst werd om pragmatische redenen geopteerd om enkel de gehouden vangst te noteren in kg. Bijvangsten (gehouden en teruggegooid) dienen wel genoteerd te worden onder de respectievelijke soortnamen.
Opmerkingen
Onder ‘opmerkingen’ kunt u indien van toepassing bijkomende relevante informatie meedelen dat verband houdt met de vistrip in kwestie. Dit kan bijvoorbeeld een vermelding inhouden van het feit dat het een nachtelijke vistrip betreft, het feit dat u een achteruitgang van bepaalde visstocks waarneemt, een uitzonderlijk grote vis, het totale aantal personen aan boord van uw vaartuig, etc.